Krönika: Sopritualer och politiskt mod – av Clara Lidberg, grundare Haloop
De flesta i Sverige har sedan länge omfamnat källsorterandets renande ritual och gjort den till en hygienfaktor. Vi älskar att återvinna den aldrig sinande ström av förpackningar som ramlar in i våra liv. Rutinen har blivit vårt halmstrå i en tid då en hållbar livsstil känns som en utopi. Fyra Ave Maria och ursäkta för att jag finns.
Vad ska jag göra då…bära hem yoghurten i händerna?
Vad ska jag göra då…bära hem yoghurten i händerna? Känslan av maktlöshet lindras tillfälligt när jag pillar loss den lilla metallbiten och separerar den från värmeljusbehållaren. Så, det ska nog ordna sig det här.
Förpackningar – överallt förpackningar
Vi har hållit på så här ett tag nu och det kanske bara är jag, men blir inte plastbehållaren full oftare och oftare? Cirkulär ekonomi är på allas läppar medan fötterna fortsätter att kliva över glasspapper, ölflaskor och kaffemuggar på vägen genom parken.
Samtidigt som soptunnor och återvinningsstationer är självklarheter för en kommunpolitiker så saknas infrastrukturen som skulle möjliggöra en livsstil bortom engångsförpackningar och slängkultur. Jag pratar inte om enstaka återbruk och loppisar. Jag pratar om att göra återanvändning till en bit som faktiskt passar in i livspusslet.
Strategier räcker inte
EU har beslutat att alla länder måste minska användningen av engångsplast. Sverige har en strategi för cirkulär ekonomi. Hipp hurra! Men strategier och vackra ord räcker inte, det har de aldrig gjort.
Tog 1800-talets beslutsfattare fram en strategi för fräschare stad?
När folk började flytta ihop i städer uppstod ett kaos av sopor och äckel. Tog 1800-talets beslutsfattare fram en strategi för fräschare stad? Nej, man bildade kommunala renhållningsverk och byggde avloppsnät. Men vi behöver inte backa till medeltiden för att hitta problem som strategier uppenbarligen inte löser.
Vår tids avskrädeshögar
Jag säger bara elsparkcyklar.
Missförstå mig rätt, jag gillar egentligen elsparkcyklar men just nu är de vår tids avskrädeshögar som vi stadsbor tvingas kliva över, runda och hata. Bristen på politisk handlingskraft i en tid av samhällstransformation är frustrerande och förödande.
Hållbarhet från uppoffring till självklarhet
Vad vi behöver nu är tydliga kliv både i form av innovativ lagstiftning och praktiska insatser. I Frankrike måste 20% av mataffärens yta avsättas för förpackningsfria varor. I Tyskland måste alla restauranger som säljer takeaway erbjuda återanvändbara förpackningar.
Två exempel på modiga politiska beslut som skapar nya, gemensamma spelregler samtidigt som de förflyttar ansvaret från konsumenten. Om de dessutom kan kombineras med att staden avsätter yta för återlämningsstationer i parker och busshållplatser kan hållbarhet gå från uppoffring till självklarhet.
Långt ifrån lätt att göra rätt
Det ska vara lätt att göra rätt brukar politiker säga men vi är långt ifrån där. Dessutom borde målet vara: det ska vara lättare att göra rätt. Först då kan vi alla få in den där gröna biten i livspusslet.
Av: Clara Lidberg, grundare av Haloop (BTF medlem), miljöjurist, före detta politiskt sakkunnig på Miljödepartementet och Finansdepartement och medlem i Young Sustainability Professionals (YSP). Krönikan publicerades först i Miljö & Utveckling.